Πολύτιμοι σύμμαχοι της επιδερμίδας και οι δύο.

Πώς μπορούμε όμως να τα έχουμε εξίσου σε επάρκεια χωρίς βλάβη του δέρματος και χωρίς έλλειψη θρεπτικών ουσιών?

Η δερματολόγος της mydermaclinic Dr Χριστιάννα Ρεπούση εξηγεί πώς!
Όταν η επιδερμίδα εκτίθεται στο φως του ήλιου, παράγει βιταμίνη D. Οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου (UVB) αλληλεπιδρούν με μια πρωτεΐνη που ονομάζεται 7-DHC στο δέρμα, μετατρέποντάς τη σε βιταμίνη D3, τη δραστική μορφή της βιταμίνης D. Και όλοι χρειαζόμαστε τη βιταμίνη D γιατί ευθύνεται για την υγεία των οστών μας.

Τα οφέλη της βιταμίνης D στον οργανισμό
Η βιταμίνη D ή αλλιώς «βιταμίνη του ηλίου» είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη με πρωταγωνιστικό ρόλο στην επαρκή διατήρηση της αρχιτεκτονικής των οστών και τη φυσιολογική ομοιοστασία του ασβεστίου. Ρυθμίζει την απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου από το γαστρεντερικό σύστημα, τον μεταβολισμό του ασβεστίου των οστών και την καλή λειτουργία του μυοσκελετικού συστήματος. Οι άνθρωποι με ανεπάρκεια στη βιταμίνη D υποφέρουν από μυϊκούς και οστικούς πόνους και παρουσιάζουν μυϊκή αδυναμία. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μειώνοντας την απορρόφηση του ασβεστίου, η ανεπάρκεια μπορεί να οδηγήσει σε βραδύτερη ανάπτυξη των οστών και εξασθενημένη οστική δομή, αυξάνοντας τον κίνδυνο σκελετικών παραμορφώσεων, οστεοπόρωσης και καταγμάτων. 

Η αντηλιακή προστασία ΔΕΝ οδηγεί σε ανεπάρκεια βιταμίνης D !!!
Τα αντηλιακά υψηλής αντοχής SPF έχουν σχεδιαστεί για να φιλτράρουν το μεγαλύτερο μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας UVB, καθώς η βλάβη από UVB είναι η κύρια αιτία εγκαύματος και μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του δέρματος. Τα μήκη κύματος UVB συμβαίνουν να είναι τα συγκεκριμένα μήκη κύματος που ενεργοποιούν την παραγωγή βιταμίνης D στο δέρμα.

Το πρόβλημα ξεκινάει, όταν πολλοί άνθρωποι σκέφτονται ότι η χρήση αντηλιακών ή άλλων μορφών προστασίας από τον ήλιο (καπέλα, γυαλιά ηλίου), οδηγεί σε ανεπάρκεια βιταμίνης D και ότι ο καλύτερος τρόπος να αποκτηθεί επαρκής ποσότητα βιταμίνης από τον οργανισμό είναι μέσω έκθεσης της επιδερμίδας στον ήλιο χωρίς προστασία. Πράγμα που μπορεί να αποβεί καταστροφικό για το δέρμα και να οδηγήσει σε μια ολόκληρη σειρά άλλων σοβαρότερων προβλημάτων, όπως καρκίνο του δέρματος.

Υπάρχουν συντριπτικά στοιχεία και μελέτες για την καταστροφική επίδραση της έκθεσης της επιδερμίδας στον ήλιο χωρίς προστασία. Έχει αποδειχθεί ότι το υπεριώδες (UV) φως του ήλιου καταστρέφει το κυτταρικό DNA του δέρματος, δημιουργώντας γενετικές μεταλλάξεις που μπορούν να οδηγήσουν σε καρκίνο του δέρματος.

Αντιθέτως, μέχρι σήμερα δεν έχουν καταγράφει μελέτες που να αποδεικνύουν ότι η καθημερινή χρήση αντιηλιακών οδηγεί σε ανεπάρκεια βιταμίνης D στον οργανισμό.
Με λίγα λόγια, η έκθεση του δέρματος στον ήλιο χωρίς προστασία είναι ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΗ, καθώς θέτει τον οργανισμό σε κίνδυνο και μπορεί να βλάψει μόνιμα το δέρμα ή να το παραμορφώσει.

Πόση ώρα έκθεσης στον ήλιο χρειάζεται για τη σωστή απορρόφηση βιταμίνης D από τον οργανισμό?
Δεν απαιτείται πολύωρη έκθεση στον ήλιο για να παράγει το σώμα επαρκή ποσότητα βιταμίνης D.

Η έκθεση του προσώπου και των χεριών για 10 έως 15 λεπτά την ημέρα είναι επαρκής για την σύνθεση των ημερησίων αναγκών σε βιταμίνη D.

Το θέμα είναι ότι αυτά τα απροστάτευτα 10 ή 15 λεπτά είναι αρκετός χρόνος για να προκαλέσουν βλάβες στο DNA, αυξάνοντας συνεχώς τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος.

Τι άλλο μπορώ να κάνω για να αυξήσω τη βιταμίνη D στον οργανισμό μου?
Πέρα από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, μπορείτε να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να αποκτήσετε επαρκή ποσότητα βιταμίνη D από έναν ισορροπημένο συνδυασμό δίαιτας και συμπληρωμάτων. Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί και ο τόνος είναι ιδιαίτερα καλές πηγές βιταμίνης D. Μικρές ποσότητες υπάρχουν επίσης στους κρόκους αυγών, το συκώτι και το τυρί. Αλλά και πολλά κοινά τρόφιμα, όπως το γάλα και ο χυμός πορτοκαλιού, είναι τροφές  ενισχυμένες με βιταμίνη D.

Η πρόταση της δερματολόγου Dr Χριστιάννα Ρεπούση για απόλυτη ισορροπία:

Τροφές ενισχυμένες σε βιταμίνη D, συμπληρώματα διατροφής και ασφαλής έκθεση στον ήλιο σάς παρέχουν τα επιθυμητά επίπεδα βιταμίνης D για τον οργανισμό.

 ☎️Για περισσότερες πληροφορίες, καλέστε για ένα προσωπικό ραντεβού: 22940 92400.

 

 

Η μεγάλη αγάπη για το λειτούργημά μου, με οδήγησαν στο να δημιουργήσω τη mydermaclinic.
Καθημερινά, μαζί με την ομάδα μου, προσπαθούμε να παρέχουμε υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, μέσα σε ένα φιλόξενο και υπεύθυνο περιβάλλον.

Ωράριο Ιατρείου

Δευτέρα: 9:00 π.μ. - 8:00 μ.μ.
Τρίτη: 12:00 μ.μ. - 8:00 μ.μ.
Τετάρτη: 9:00 π.μ. - 8:00 μ.μ.
Πέμπτη: 12:00 π.μ. - 8:00 μ.μ.
Παρασκευή: 10:00 π.μ. - 6:00 μ.μ.
Σάββατο: ΚΛΕΙΣΤΑ
Κυριακή: ΚΛΕΙΣΤΑ

Socials

MyDermaClinic © 2019. All Rights Reserved