Τριχόπτωση

Τριχόπτωση

Η ενημέρωση από τον δερματολόγο σας για το είδος της δικιάς σας τριχόπτωσης και την εύστοχη θεραπεία της είναι ο πιο σίγουρος τρόπος εξοικονόμησης χρόνου και χρήματος!!!!

Στη mydermaclinic διαθέτουμε τη γνώση και την τεχνογνωσία για την εύστοχη και έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της δικής σας απώλειας μαλλιών.
Γι’ αυτόν το σκοπό χρησιμοποιούμε την τελευταία λέξη στον τομέα της διάγνωσης, το γονιδιακό τεστ. Με βάση τα αποτελέσματά του και σε συνδυασμό βέβαια και με άλλες μεθόδους όπως το ψηφιακό τριχοριζόγραμμα με το εξελιγμένο σύστημα fotofinder και τις αναλύσεις αίματος, προχωράμε στην σωστή διάγνωση και στην επιλογή της κατάλληλης θεραπείας.

Συχνές Ερωτήσεις

Στο πλαίσιο της ανανέωσης των τριχών στο κεφάλι μας χάνονται καθημερινά περίπου 50-100 τρίχες. Στις αλλαγές των εποχών το φαινόμενο γίνεται πολλές φορές πιο έντονο και φέρνει τον ασθενή στο δερματολόγο.

Η ανάπτυξη, η εξέλιξη, η πτώση και η επανέκφυση των τριχών της κεφαλής έχει κυκλική πορεία και περιλαμβάνει τρία στάδια: το αναγενές, το καταγενές και το τελογενές.

Το αναγενές στάδιο είναι αυτό κατά το οποίο η τρίχα σχηματίζεται και αναπτύσσεται. Διαρκεί 2 έως 6 χρόνια και χαρακτηρίζεται από έντονη δραστηριότητα του τριχικού θυλάκου. Το καταγενές στάδιο είναι αυτό κατά το οποίο η τρίχα προετοιμάζεται για την πτώση της, διαρκεί 2-3 εβδομάδες και χαρακτηρίζεται από εκφύλιση ορισμένων τμημάτων του θυλάκου. Τέλος, στο τελογενές στάδιο που διαρκεί περίπου 4-6 μήνες, η παλιά τρίχα παρακμάζει, ανεβαίνει μέσα στο θύλακο της απωθούμενη από την νεοσχηματιζόμενη τρίχα και τελικά πέφτει.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, περίπου το 85% των τριχών της κεφαλής βρίσκεται στο αναγενές στάδιο, 1% στο καταγενές και 12-14% στο τελογενές.
Αυτός ο κύκλος έχει σαν αποτέλεσμα την φυσιολογική πτώση 50-100 τριχών ημερησίως.

Στην τριχόπτωση όμως ο κύκλος αυτός συντομεύει και οι τρίχες φτάνουν πολύ πιο γρήγορα στο τελογενές στάδιο.

Η διάχυτη τριχόπτωση είναι μια πολύ συχνή μορφή τριχόπτωσης που αντιμετωπίζει ο δερματολόγος…
Εκδηλώνεται με διάχυτη αραίωση και λέπτυνση των μαλλιών.
Συνήθως δεν υπάρχει υποχώρηση της πρόσθιας μετωπιαίας γραμμής και ποτέ δεν οδηγεί σε απώλεια όλων των μαλλιών.
Η διάχυτη αλωπεκία μπορεί να προκληθεί από διάφορες αιτίες, όπως:

• Αυστηρή δίαιτα
• Έλλειψη σιδήρου, ψευδαργύρου, βιταμινών Β6, Β12 και άλλων θρεπτικών ουσιών
• Διαταραχές του θυρεοειδούς
• Χρόνιο στρες
• Τοκετός (επιλόχεια αλωπεκία)
• Λήψη ορισμένων φαρμάκων (π.χ. αντικαταθλιπτικά, χημειοθεραπευτικά)
• Σοβαρός τραυματισμός (π.χ. τροχαίο ατύχημα)
• Άλλες χρόνιες παθήσεις

Στη μορφή αυτή τριχόπτωσης ευθύνεται πολλές φορές κάποιος από τους παραπάνω παράγοντες. Προκαλείται έτσι αιφνίδια πτώση στα τριχοθυλάκια που βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης, με αποτέλεσμα να μπαίνουν πρόωρα σε φάση ανάπαυλας και να ακολουθεί έντονη τριχόπτωση.
Μεσολαβούν συνήθως 1-2 μήνες από τη στιγμή του «σοκ» μέχρι να εκδηλωθεί το φαινόμενο.

Το TrichoTest είναι ένα γενετικό τεστ τελευταίας τεχνολογίας μικροσυστοιχιών DNA με περισσότερες από 50 δημοσιευμένες μελέτες να υποστηρίζουν την επιστημονική βάση του.
Στην ουσία εξατομικεύει και βελτιώνει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας ,αναλύοντας 48 γενετικές παραλλαγές στα 13 γονίδια που έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι σχετίζονται με την τριχόπτωση.
Πλεονεκτήματα του TrichoTest™:
• Επιτρέπει την ακριβή επιλογή των αποτελεσματικότερων δραστικών ουσιών και στην κατάλληλη δοσολογία τους για τη θεραπεία της τριχόπτωσης για κάθε ασθενή εξατομικευμένα εξοικονομώντας χρόνο και κόστος από τις θεραπείες που μπορεί να μην τον βοηθήσουν
• Είναι μη επεμβατική, αξιόπιστη εξέταση που γίνεται εφάπαξ
• Χαρακτηρίζεται από αποτελεσματικότητα της τάξεως του 99,9% κατά τον γενετικό – προσδιορισμό
• Χάρη σε ένα δοκιμασμένο αλγόριθμο, για τον οποίο εκκρεμεί ευρεσιτεχνία, επιτυγχάνεται μια εξατομικευμένη θεραπεία μεταξύ ενός συνόλου >175 εκατομμυρίων εναλλακτικών θεραπευτικών αγωγών.
Διαδικασία:
Η δερματολόγος με ειδικό στυλεό λαμβάνει σίελο από τον βλεννογόνο του στόματος. Το υλικό τοποθετείται σε ειδικό υπόστρωμα που περιέχεται στο trichotestkit και αποστέλλεται την επόμενη μέρα στο ερευνητικό κέντρο αλωπεκιών στη Βαρκελώνη για ανίχνευση των γονιδίων. Τα αποτελέσματα έρχονται σε 3 εβδομάδες και τότε η δερματολόγος συνταγογραφεί εξατομικευμένη αγωγή βασιζόμενη στα πορίσματα του τεστ και στην κλινική της εμπειρία.

Το τριχοριζόγραμμα αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο του δερματολόγου στη διαφορική διάγνωση των διαφόρων μορφών αλωπεκίας.
Επιτρέπει την παρατήρηση της μορφολογίας των τριχικών ριζών αλλά και του στελέχους της τρίχας.

Το ψηφιακό τριχοριζόγραμμα FOTOFINDER το οποίο χρησιμοποιούμε στη mydermaclinic αποτελεί τη νεότερη μέθοδο διάγνωσης αλωπεκιών, το οποίο αξιοποιεί την ψηφιακή τεχνολογία για τη φωτογράφηση και ανάλυση σε λογισμικό υπολογιστή των ευρημάτων της εξέτασης.
Με αυτόν τον τρόπο γίνεται ασφαλέστερη εκτίμηση της πορείας του ασθενούς και καλύτερη και πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου.

Αρχικά οι δερματολόγοι της mydermaclinic Dr Χριστιάννα Ρεπούση Dr Άννη Τωμαδάκη με την κλινική τους εμπερία και με τη βοήθεια του σύγχρονου ψηφιακού τριχοριζογράμματος ,βάζουν την διάγνωση του είδους της τριχόπτωσης.
Στο ψηφιακό τριχοριζόγραμμα δερματοσκοπούνται οι τρίχες και εν συνεχεία οι εικόνες αναλύονται αυτόματα μέσω ενός σύγχρονου λογισμικού προγράμματος του Fotofinder που παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες για την υγεία των τριχοθυλακίων.
Η κατάστασή τους (αριθμός, ποιότητα, πάχος της τρίχας) καταγράφεται πλήρως κάθε 3 ή 6 μήνες, γεγονός που μας βοηθάει να συγκρίνουμε την αποτελεσματικότητα της αγωγής που προτείνουμε, αφού με τον τρόπο αυτό μας δίνεται η δυνατότητα καταγραφής κάθε τετραγωνικού εκατοστού στην επιφάνεια του κεφαλιού, τόσο πριν όσο και μετά τη θεραπευτική μέθοδο.
Κάθε τριχοριζόγραμμα αποτελεί καταγραφή και μέτρηση των ακόλουθων στοιχείων:
• Του αριθμού των τριχοθυλακίων που ήδη υπάρχουν
• Του αντίστοιχου αριθμού τριχών
• Του πάχους των τριχών
• Του αριθμού των μονών τριχοθυλακίων

Εδώ είναι πουείναι απολύτως απαραίτητη η εμπειρία και η γνώση των δερματολόγων της mydermaclinic που συνδυάζουν όλα τους τα ευρήματα, με σκοπό την εύστοχη αγωγή και την αποφυγή δαπανηρής και επιβαρυντικής λήψης άστοχων θεραπειών.

Διαμορφώνεται έτσι ένα εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας γαι τον κάθε ασθενή και ελέγχεται με το τριχοριζόγραμμα κάθε 3 μήνες.

Η πιο συνήθης φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης περιλαμβάνει φαρμακευτικές ουσίες, όπως η μινοξιδίλη, η φιναστερίδη, η ντουταστερίδη, καθώς και κορτικοστεροειδή, αντιανδρογόνα, κ.α.
Ιδιαίτερα αποτελεσματική θεραπεία για όλες τις μορφές τριχόπτωσης αποδεικνύεται η χρήση της Αυτόλογης Μεσοθεραπείας, που συνίσταται στη χορήγηση εμπλουτισμένου πλάσματος από τον ίδιο τον ασθενή με αυξητικούς παράγοντες, το οποίο έχει διαπιστωθεί επιστημονικά ότι έχει αναζωογονητικές και τριχογενετικές ιδιότητες.

Πρόσφατα έχουμε στη θεραπευτική μας φαρέτρα και μεσοθεραπεία με βιομιμητικά πεπτίδια, που μιμούνται τη δράση των φυσικών ώστε να διεγείρουν την παραγωγή των πρωτεϊνών της τρίχας. Επίσης έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματική η θεραπεία με nanofat βλαστοκύτταρα.

Η επιλεκτική τους δράση αυξάνει τον πολλαπλασιασμό των βλαστικών κυττάρων στο θύλακα της τρίχας, προκαλώντας την εκφύση νέας καθώς ενισχύει την αιματική κυκλοφορία μέσω της αγγειογένεσης. Αναστέλλει την τριχόπτωση, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην ενδυνάμωση της τρίχας, στην αύξηση του πάχους της και στην αποκατάσταση της λάμψης της.
Τέλος η μεταμόσχευση μαλλιών αποτελεί πάντα μια εντυπωσιακή θεραπευτική προσέγγιση όταν υπάρχουν οι κατάλληλες ενδείξεις και ο σωστός χρόνος.

Η μεγάλη αγάπη για το λειτούργημά μου, με οδήγησαν στο να δημιουργήσω τη mydermaclinic.
Καθημερινά, μαζί με την ομάδα μου, προσπαθούμε να παρέχουμε υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, μέσα σε ένα φιλόξενο και υπεύθυνο περιβάλλον.

Ωράριο Ιατρείου

Δευτέρα: 9:00 π.μ. - 8:00 μ.μ.
Τρίτη: 12:00 μ.μ. - 8:00 μ.μ.
Τετάρτη: 9:00 π.μ. - 8:00 μ.μ.
Πέμπτη: 12:00 π.μ. - 8:00 μ.μ.
Παρασκευή: 10:00 π.μ. - 6:00 μ.μ.
Σάββατο: ΚΛΕΙΣΤΑ
Κυριακή: ΚΛΕΙΣΤΑ

Socials

MyDermaClinic © 2019. All Rights Reserved