ΕΚΖΕΜΑ –ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ ΕΞ ΕΠΑΦΗΣ

Το έκζεμα είναι μια φλεγμονώδης αντίδραση του δέρματος και διακρίνεται σε οξύ και σε χρόνιο. Κατά το οξύ στάδιο υπάρχει κνησμός, ερυθρότητα, οίδημα και μπορεί να εμφανιστούν φυσσαλίδες ή βλατίδες. Στο χρόνιο έκζεμα το δέρμα καθίσταται σκληρό, ξηρό και λεπιδώδες, ενώ μπορεί να εμφανιστούν και ραγάδες.

Συχνές Ερωτήσεις

Με βάση την αιτιολογία του το έκζεμα μπορεί να ταξινομηθεί σε δύο μεγάλες κατηγορίες, το ενδογενές και το εξωγενές.Το ενδογενές έκζεμα ή αλλιώς ατοπικό έκζεμα ανήκει στο φάσμα της ατοπικής δερματίτιδας (αναλυτικά στην αντίστοιχη κατηγορία).Το εξωγενές έκζεμα είναι ουσιαστικά μια εξ επαφής ερεθιστική δερματίτιδα, τοξική ή αλλεργική. Η τοξική δερματίτιδα επαφής εμφανίζεται μετά από επαφή με εξωγενείς τοξικούς παράγοντες πχ νερό, απορρυπαντικά, σίελος, μηχανική κάκωση.
Το χαρακτηριστικό γνώρισμα είναι η εντόπιση των δερματικών αλλοιώσεων μόνο στα σημεία επαφής με τον τοξικό παράγοντα. Αρχικά εμφανίζεται ερύθημα, οίδημα και στη συνέχεια φυσσαλίδες, διαβρώσεις αλλά και απολέπιση.Η θεραπεία περιλαμβάνει αρχικά την απομάκρυνση του τοξικού παράγοντα και τον καθαρισμό της περιοχής. Η τοπική θεραπεία περιλαμβάνει ενυδατικούς παράγοντες και τοπικά κορτικοστεροειδή ενώ σε σοβαρότερες περιπτώσεις χορηγούνται συστηματικά κορτικοστεροειδή και αντιισταμινικά.
Η αλλεργική δερματίτιδα επαφής εκλύεται μετά από επαφή με εξωγενείς παράγοντες στους οποίους όμως ο ασθενής έχει προηγουμένως ευαισθητοποιηθεί. Το χρονικό διάστημα το οποίο χρειάζεται για την ευαισθητοποίηση ποικίλλει από λίγες ημέρες έως μήνες ανάλογα με το αλλεργιογόνο. Η κλινική εικόνα είναι όμοια με την τοξική δερματίτιδα με την διαφορά ότι οι βλάβες δεν βρίσκονται μόνο στα σημεία επαφής αλλά και περιφερικά αυτών ή και σε άλλα σημεία του σώματος.
Τα συνηθέστερα αλλεργιογόνα είναι το νικέλιο το οποίο βρίσκεται σε μεταλλικά αντικείμενα και κοσμήματα, το διχρωμικό κάλιο το οποίο υπάρχει σε υλικά όπως τσιμέντο , χρώματα το βάλσαμο του περού το οποίο υπάρχει σε διάφορα καλλυντικά και άλλα πολλά.
Η αναζήτηση και η ανεύρεση του πιθανού αλλεργιογόνου είναι απαραίτητη για την θεραπεία και βασίζεται στις επιδερμιδικές δοκιμασίες ή αλλιώς Patch Tests. O ιατρός σας θα τοποθετήσει διάφορες ουσίες που ενοχοποιούνται σε κατάλληλες αραιώσεις στην επιφάνεια του δέρματος σας όπου και θα παραμείνουν 48 ώρες. Στην συνέχεια θα τις αφαιρέσει και θα αξιολογήσει τα αποτελέσματα με βάση την αντίδραση του δέρματος σας στην κάθε ουσία.
Η θεραπεία είναι όμοια με της τοξικής δερματίτιδας με απαραίτητη προυπόθεση την απομάκρυνση του αλλεργιογόνου. Στο ιατρείο μας πραγματοποιούνται οι επιδερμιδικές δοκιμασίες TRUE TESTS.

Η μεγάλη αγάπη για το λειτούργημά μου, με οδήγησαν στο να δημιουργήσω τη mydermaclinic.
Καθημερινά, μαζί με την ομάδα μου, προσπαθούμε να παρέχουμε υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, μέσα σε ένα φιλόξενο και υπεύθυνο περιβάλλον.

Ωράριο Ιατρείου

Δευτέρα: 9:00 π.μ. - 8:00 μ.μ.
Τρίτη: 12:00 μ.μ. - 8:00 μ.μ.
Τετάρτη: 9:00 π.μ. - 8:00 μ.μ.
Πέμπτη: 12:00 π.μ. - 8:00 μ.μ.
Παρασκευή: 10:00 π.μ. - 6:00 μ.μ.
Σάββατο: ΚΛΕΙΣΤΑ
Κυριακή: ΚΛΕΙΣΤΑ

Socials

MyDermaClinic © 2019. All Rights Reserved