Είστε από τους ανθρώπους εκείνους που τους «λούζει κρύος ιδρώτας» χωρίς κάποιο συγκεκριμένο λόγο? Η ιδέα της χειραψίας σας τρομοκρατεί και σας κάνει να κρύβετε τα χέρια σας συστηματικά? Αδυνατείτε να δώσετε εξετάσεις από το άγχος να κρατήσετε το μολύβι? Τότε αυτό το άρθρο είναι για εσάς, καθώς το μόνο σίγουρο είναι ότι υποφέρετε από Yπεριδρωσία! Αλλά καλύτερα ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…
Γιατί ιδρώνει ο οργανισμός μας?
Η έκκριση ιδρώτα, είναι η φυσιολογική λειτουργία «ψύξης» του σώματός μας και επιτελείται από τους αποκρινείς ιδρωτοποιούς αδένες.
Οι ιδρωτοποιοί αδένες, περίπου 2 – 4 εκατομμύρια, βρίσκονται διάσπαρτα στο δέρμα και ενεργοποιούνται με την πρόοδο της ηλικίας. Αφθονούν στις μασχάλες, τις παλάμες, τα πέλματα και το μέτωπο.
Οι ιδρωτοποιοί αδένες βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο του Αυτόνομου Νευρικού συστήματος. Κάθε φορά που ανεβαίνει η θερμοκρασία του σώματος, για παράδειγμα λόγω υπερβολικής ζέστης, σωματικής άσκησης ή σε καταστάσεις έντονης ψυχικής καταπόνησης, απελευθερώνονται νευροδιαβιβαστές, όπως η ακετυλοχολίνη, η αδρεναλίνη και η νοραδρεναλίνη και δίνουν εντολή στους ιδρωτοποιούς αδένες να εκκρίνουν ιδρώτα. Μόλις ο ιδρώτας αρχίζει να εξατμίζεται, δημιουργείται στο σώμα ένα αίσθημα δροσιάς, καθώς αποβάλλεται σταδιακά, η συσσωρευμένη θερμότητα.
Πρόκειται λοιπόν για ένα σύστημα θερμορύθμισης που διαθέτει ο οργανισμός μας, προκειμένου να διατηρήσει σταθερή τη θερμοκρασία του σώματος.
Τι είναι η Υπεριδρωσία;
H Υπεριδρωσία, είναι μία χρόνια διαταραχή του Αυτόνομου Νευρικού συστήματος, που οδηγεί σε υπερβολική έκκριση ιδρώτα από τους εκκρινείς ιδρωτοποιούς αδένες, δηλαδή έκκριση ιδρώτα πολύ παραπάνω από την απαραίτητη ποσότητα για την ψύξη του σώματος.
Ποιες είναι οι μορφές της Υπεριδρωσίας;
Δύο είναι οι μορφές Υπεριδρωσίας που παρατηρούνται. Η Εστιακή που εντοπίζεται μόνο σε μία ή περισσότερες ανατομικές περιοχές, για παράδειγμα παλάμες, πέλματα, μασχάλες, πρόσωπο, τριχωτό κεφαλής και η Γενικευμένη που αφορά σε ολόκληρο το σώμα.
Ποια τα αίτια της Υπεριδρωσίας?
Στην Εστιακή Υπεριδρωσία, τα αίτια παραμένουν άγνωστα (Πρωτοπαθής Υπεριδρωσία). Στο 60% περίπου των περιπτώσεων Εστιακής Υπεριδρωσίας, παρατηρείται οικογενής προδιάθεση. Σε αυτή την περίπτωση η Εστιακή Υπεριδρωσία προσβάλλει μία ή περισσότερες περιοχές του σώματος, κυρίως εκείνες στις οποίες παρατηρείται η μεγαλύτερη συγκέντρωση ιδρωτοποιών αδένων, όπως οι παλάμες, τα πέλματα και οι μασχάλες. Λιγότερο συχνά εμφανίζεται στο τριχωτό της κεφαλής και στο πρόσωπο.
Η Γενικευμένη Υπεριδρωσία (Δευτεροπαθής) εμφανίζεται στα πλαίσια κάποιας υποκείμενης μεταβολικής διαταραχής ή χρόνιας νόσου, όπως τα νεοπλάσματα, τα λεμφώματα, ο σακχαρώδης διαβήτης, ο υπερθυρεοειδισμός, η εμμηνόπαυση, οι παθήσεις του νωτιαίου μυελού, το AIDS. Η λήψη φαρμάκων επίσης, όπως τα αντικαταθλιπτικά και η έκθεση σε χημικές ουσίες όπως το ακρυλαμίδιο, μπορεί να οδηγήσουν σε Γενικευμένη Υπεριδρωσία.
Πώς θεραπεύεται η Πρωτοπαθής Εστιακή Υπεριδρωσία?
Η καλύτερα μελετημένη, αποτελεσματική, μη χειρουργική θεραπεία για την αντιμετώπιση της Εστιακής Υπεριδρωσίας είναι η ΜΥΟΧΑΛΑΡΩΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ.
Πραγματοποιείται με τοπική έγχυση αλλαντικής τοξίνης και εφαρμόζεται με εξαιρετικά αποτελέσματα στη MYDERMACLINIC από τις εξειδικευμένες δερματολόγους Dr Χριστιάννα Ρεπούση και Dr Άννα Μαρία Τωμαδάκη. Η εγχυόμενη ουσία διακόπτει την απελευθέρωση της ακετυλοχολίνης, επιτυγχάνοντας έτσι χημική απονεύρωση του ιδρωτοποιού αδένα και διακοπή της έκκρισης ιδρώτα.
Τι πρέπει να γνωρίζω, προτού ξεκινήσω ΜΥΟΧΑΛΑΡΩΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ για την Εστιακή Υπεριδρωσία?
Πριν την έγχυση της Βοτουλινικής τοξίνης, γίνεται χαρτογράφηση της πάσχουσας περιοχής και τοπική αναισθησία.
Η χαρτογράφηση γίνεται με τη δοκιμασία αμύλου – ιωδίου, ή τη χρήση απορροφητικού χαρτιού, για να εντοπισθούν με ακρίβεια οι περιοχές που θα ενεθεί η τοξίνη.
Η ενέσιμη εφαρμογή στις μασχάλες είναι καλά ανεκτή και δεν απαιτείται αναισθησία.
Η ελάττωση της έκκρισης ιδρώτα παρατηρείται άμεσα μεταξύ 2ης κι 14ης ημέρας από τη θεραπεία. Βελτίωση παρατηρείται στο 95% των ασθενών και η μείωση της παραγωγής ιδρώτα φθάνει σε ποσοστό 80%!
Η διάρκεια του αποτελέσματος είναι περίπου 7 μήνες για τις μασχάλες και 5 μήνες για τις παλάμες – πέλματα.
Συχνότερες παροδικές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι τα τοπικά αιματώματα και η μυϊκή αδυναμία των άκρων χειρών. Οι ασθενείς εμφανίζουν δυσκολία στις λεπτές κινήσεις, όπως το να βάλουν το κλειδί σε μία κλειδαριά ή να δέσουν τα κορδόνια στα παπούτσια τους. Μετά 2 – 3 εβδομάδες, η μυϊκή ισχύς επανέρχεται στο φυσιολογικό.
Υπάρχουν άλλες θεραπείες για την Υπεριδρωσία?
ΤΟΠΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ με καθημερινή εφαρμογή αλάτων Αλουμινίου 15 – 25%.
ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ με χορήγηση φαρμακευτικών ουσιών, που είτε αναστέλλουν τη λειτουργία, είτε μπλοκάρουν τους υποδοχείς της ακετυλοχολίνης, αναστέλλοντας έτσι την έκκριση ιδρώτα. Λόγω της συστηματικής τους δράσης, έχουν πολλές παρενέργειες.
ΙΟΝΤΟΦΟΡΗΣΗ που συνιστάται κυρίως για την αντιμετώπιση της παλαμοπελματιαίας Υπεριδρωσίας.
ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ με ενδοσκοπική θωρακική συμπαθεκτομή. Εφαρμόζεται, όταν αποτύχει η συντηρητική θεραπεία.
Γιατί να απευθυνθώ στο Δερματολόγο?
Η Εστιακή Υπεριδρωσία είναι μια πάθηση συχνή και βασανιστική για τους ανθρώπους που υποφέρουν από αυτή! Δυσχεραίνει σε μεγάλο βαθμό τις καθημερινές δραστηριότητές τους και έχει σοβαρές ψυχολογικές, κοινωνικές και επαγγελματικές επιπτώσεις. Επηρεάζει την κοινωνική συμπεριφορά και την αποδοτικότητα στην εργασία, κυρίως την χειρωνακτική. Η χρήση της Βοτουλινικής τοξίνης έχει βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής όσων τη δοκίμασαν και παραμένει μία μέθοδος ασφαλής και αποτελεσματική, που δρα άμεσα και στερείται συστηματικών παρενεργειών.
Μην επιτρέπετε στην Υπεριδρωσία να σας στερεί τη χαρά της κοινωνικής επαφής και της κίνησης. Ειδικά σήμερα, που υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες αντιμετώπισής της. Ελάτε στη MYDERMACLINIC να βρούμε μαζί τη λύση που ταιριάζει καλύτερα στο δικό σας πρόβλημα.